Oameni

Tin minte ca atunci cand mi-am ales obstetrica si ginecologia dupa examenul de rezidentiat, dupa sentimentele contrastante din sufletul meu, am simtit ca mi se deschid alte 10 cai inaintea mea, alte 100 de drumuri pe care pot sa merg doar pornind de la obstetrica si ginecologie.

Incetul cu incetul, drumurile se surpa si entuziasmul e fragmentat la rang de sictir. Nu, nici chiar asa – asa cum spuneam si azi cuiva, nu ma vad facand altceva in afara de medicina. Trebuie doar sa invat sa depasesc momentele de opreliste.

Suna dramatic, si poate chiar este, desi are o nota de comic. Zic asta pentru ca momentele de opreliste sunt in general date de salbaticia actului medical in care trebuie sa ne aventuram. Oamenii si problemele lor. Din pacate, Obstetrica si ginecologia este o specializare unde vin paciente care inainte de a se interna innebunesc. Altfel spus, “frate, sunt nebune toate!”.

Exagerez un pic. Sunt inca sub efectul piciorului primit in cap seara trecuta. Da, da, ati auzit bine. O…doamna, care trebuia sa nasca, desi nu stia ca este gravida, nu suporta durerea. La prima atingere a vulvei, agonie pana la delir! Doamne, Dumnezeule, n-am mai vazut asa ceva! Ati incercat vreodata pe la tara sa prindeti purcei? Aia mici mici si dragalasi si rozalii, dar care guita de vai mama focului daca ii prinzi! Pe cuvant daca nu asa a facut si pacienta asta! Imi pare rau, cum am mai zis, ma port frumos cu pacientele, dar femeia asta chiar facea ca un animal. Se lupta atat de mult impotriva noastra si a corpului ei, incat iti venea sa o iei la palme. Poate imi veti spune ca nu a fost abordata conform Uniunii Europene, ca noi avem metode inspirate din torturile medievale sau ca pacienta nu a fost informata suficient ca sa stie la ce sa se astepte. Da, pacienta nu stia de la ce sa se astepte, din moment ce ea stia ca e grasa, nu gravida… Da, pacienta nu a fost primita intr-un spital amenajat conform UE… Dar alta acuza nu accept. Am vazut paciente cu IQ de 50 (care au nascut prin cezariana, pentru ca nu stiau sa impinga – nu reuseau sa intelegeaga ce inseamna sa impingi).

De la acest aspect ajungi la probleme morale de ordinul segregationismului. Ar trebui femeile de acest gen sa poata face copii sau nu ar trebui? Ajungem la expresii de genul “eu i-as extermina pe toti”? Si apoi…cine are dreptul sa iti dea dreptul sa ii excluzi? Hitler a comandat sterilizarea in masa! Noi…suntem medici, iar Hitler a murit de mult. Si apoi, nu sunt si ele tot oameni? Dar cum isi duc viata? Dar cum iese copilul ala? Dar ce viata o sa aiba? Dar dar dar!!! Este enervant si obositor sa ma mai gandesc la asta.

Asadar, ca dupa garda si o zi de lucru, bruschette, film, baie, citit si mai putin internet!

Advertisements

2 thoughts on “Oameni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s