De ce am plecat

De cand am devenit unul dintre medicii care și-au părăsit patria am început sa citesc mai mult articolele referitoare la speculațiile legate de motivul migrației. 

Principalul motiv sunt banii. Conform presei di opiniei publice generale. 

Greșit. 

“Colectiv” ne demonstrează ca principalul motiv este corupția. Corupția pe care ori suntem obligați sa o adoptam ca stil de viata sau care ne obliga sa plecam. Si, asa cum zicea Mircea Cărtărescu, corupția din noi. Vrem schimbări in parlament, dar nu ne schimbam pe noi, tot continuam sa dam, sa luam si sa vrem. 

Am plecat pentru ca este un atât de pronunțat egocentrism – ca stare naționala; fiecare trage pentru el, fiecare fura pentru el – si nu numai bani, dar si minte si suflet. Am plecat pentru ca pe secția unde lucram, rezidenții erau umbrele unor medici primari care făceau totul pentru privatele lor fara sa aibă nici cel mai mic interes in formarea profesională a lor. Pentru ca exista principiul ca înveți meseria fiind umbra cuiva. Pentru ca exista principiul ca înaintați sărutând gluteali. Am plecat pentru ca imi plăcea sa citesc si pentru ca mi s-a spus ca asta e science fiction. 

Am plecat pentru ca singurul medic specialist titular pe secție era fiul lui “Prof Univ Dr Șef de secție”.

Imi amintesc cum imi consumam energia încercând sa împac si capra si varza, doar ca sa învăț  mai mult. Cum stăteam in cabinetul privat al doctoriței primare doar ca sa vad, ca sa învăț mai mult. In sala de operație, ma dat la o parte ca sa intre fiica ei. 

Nu câștig fabulos aici. Dar imi platesc chiria si facturile fara ajutorul parinților, imi exercit dreptul de medic independent financiar fara sa trebuiască sa ma bucur de un 50 de lei furișați in buzunar. Imi învăț si șlefuiesc meseria fara sa fiu sluga. Știi cum e sa ai dreptul sa fii medic? Fantastic! 

Si de aceea nu vreau sa ma intorc. Pentru ca aici mi se spune “te rog” si “mulțumesc” in loc de “esti un prost”. Da – noi, romanii, avem o mândrie naționala a omului deștept, si, mai mult de atât, a omului mai deștept decât toți ceilalți. 

Păcat pentru părinții mei care cred ca i-am părăsit. 

Advertisements

2 thoughts on “De ce am plecat

  1. Acolo unde esti acum a fost candva (acum mult timp 😛 ) cam cum este aici… Nu te condamn ca ai plecat dar cumva vad in asta un egoism. E mult mai usor sa pleci unde este bine decat sa lupti si sa incerci sa faci bine si pentru cei din jurul tau. Incerca sa reciclezi cand cei din jurul tau inca arunca pe strada gunoiul… si totusi perseverez desi puteam sa plec de mult din tara. E o satisfactie de nedescris sa reusesti ceva cand totul pare impotriva ta… Si apropo sunt medici din tari dezvoltate care pleaca in Etiopia de exemplu. Eu totusi sper ca odata ce te vei simti implinita pe plan profesional sa te intorci si sa faci un bine si pentru cei de aici. Macar pentru sanatatea rudelor tale.

    • Este in totalitate un egoism. Cum ziceam, egocentrismul ca stare naționala. Nu cred ca pot schimba lumea, dar măcar pot schimba lumea mea interioară. Sunt mai împăcată cu munca de aici.
      Pe de alta parte, sunt atâtea trăiri pe care le-am încercat de cand sunt departe de ACASA… Si dor si temeri si speranțe si încercări sufletești…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s